Ako sme budovali detské ihrisko...

27.01.2011 23:00

Materské centrum Blšky počas leta 2010 nezaháľalo a popracovalo na novom detskom ihrisku. Slávnostné otvorenie sa konalo 25.7. a aj napriek nepriaznivému počasiu bola hojná účasť. Detičky sa teraz tešia z dreveného domčeka so šmykľavkou a hojdačkami; krytého, uzamykateľného pieskoviska; prevažovačky; kresliacej tabule a prekážok zo starých pneumatík. Počas októbra pribudpol na ihrisku aj kolotoč. Povrch pod hernými prvkami tvoria okrúhle vymývané kamienky.

Za týmto dielom treba vidieť kus odvedenej práce. Okrem toho, že sme mali obmedzený rozpočet (1800 eur), sme sa na začiatku museli vysporiadať s neprístupnosťou pozemku. Terénne úpravy sme robili ručne a aj UNC-strojom, ktorý sme pomocou žeriavu “prehodili” cez plot. Zohnali sme pár starých kobercov a textíliu, ktorú sme položili ako podklad pod kamienky. Lavičky aj s ich osadením nám venoval obecný úrad. Keď bolo treba betónovať pätky pod domček so šmykľavkou, všetok materiál sme museli priniesť vo vedrách, keďže vstup na pozemok nie je bezberiérový - sú tu schody. Pneumatiky sme osadili do zeme a ponatierali. Piesok do pieskoviska vozili oteckovia vo fúrikoch, našťastie pomocou lana si poradili aj s prudkými schodami.

 

Kamienky sme si dali priviezť na kamióne s návesom. Bolo to trošku dobrodružstvo nacúvať s návesom do úzkej brány vedľa mlyna. Za týmto účelom sme museli na chvíľu zastaviť premávku na hlavnej ceste. Potom sa na pozemku za mlynom začala akcia prekladania asi 30-tich ton kameniva. UNC nakladalo kameň do veľkej nádoby, ktorú žeriav prekladal za múr. Tam čakali oteckovia !a aj mamičky! s lopatami, hrablami a fúrikom, ktorí rozhadzovali kamenivo po celej ploche ihriska. Nakoniec sme do pieskoviska nakúpili nové hračky – lopatky, hrabličky, formičky, bágre a autíčka. Pieskovisko zakrývame a zamykáme, takže nám piesok nenamokne a neznečistí sa.

Kolotoč sme doplnili až v októbri a to vďaka dotácii z Nadácie Slovenskej sporiteľne, ktorá schválila náš projekt a poskytla 600 eur.

V roku 2011 nám zostáva ešte zveladiť ostatnú plochu okolo ihriska. Chceme tu realizovať výsadbu zelene a oddeliť plochu kamienkov od ostatnej zeminy pevnými obrubníkmi, aby sa kamienky nemiešali so zeminou.

Späť